Найбільш поширеною в Україні для приготування силосу була, і є кукурудза. Частка кукурудзяного силосу в загальному використанні об'ємистих кормів складає на сьогодні більше 40 % корм. од. У 100 кг силосу міститься 0,18-0,22 корм. од. і 1,3-1,8 кг перетравного протеїну. За поживністю корму 1 га кукурудзи дає близько 6 тис. кормових одиниць і до 300 кг перетравного протешу, значно перевищуючи цінність інших зернових культур.
Заготівля силосу залежить від цілої низки факторів, правильне управління якими є гарантом його якості.
Одержання високого врожаю та якість кукурудзяного силосу залежить від оптимальних строків збирання. Залежно від того, в якій фазі стиглості зерна збирають кукурудзу, її зелена маса значно різниться за вмістом сухої речовини, фізичними якостями, хімічним складом і поживністю (табл. 1).
Таблиця 1
Хімічний склад кукурудзи (%) в різні фази збирання
Показники Фаза стиглості кукурудзи цвітіння волотей молочна стиглість зерна молочно воскова стиглість зерна воскова стиглість зерна Вода 83.5-84.5 79,2-81,4 77.7-81,1 74.4-75.0 Протеїн 1.8-2,2 1.6-1,8 1.8-2.0 2,0-2,3 Білок 1.2-1.6 1.3-1,5 1.2-1.4 1.5-1,6 Жир 0,4-0.5 0.4-0,7 0.4-0.5 0.6-0.7 Клітковина 3.6-4.2 4.5-5,6 4,4-5,5 5.4-6,3 БЕР 7,8-8.5 11.1-11,5 11.2-12,8 14.7-15.1 Зола 1.1-1.2 1.0-1,3 0,9-1.5 1.6-1.9
Молодші рослини містять більше води і водорозчинних вуглеводів. Із достиганням кукурудзи вологість рослин знижується і більша частина цукру перетворюється на крохмаль.
Найбільш якісний за поживністю та поїданням силос одержують при збиранні кукурудзи в кінці молочно-воскової і восковій стиглості зерна, коли вологість зеленої маси становить 65-75 % за достатньої кількості цукрів для утворення молочної кислоти, а врожай сухої речовини - 80-90 %. Силос помірно-кислий з рН 4,1-4,3, а втрати сухої речовини не перевищують 10 %. Єдиний недолік - відносно низький вміст протеїну, що можна збалансувати за рахунок бобових культур.
При збиранні кукурудзи в більш ранні фази росту і розвитку втрати поживних речовин бувають значнимияк за рахунок недобору врожаю, так і під час силосування. За даними Інституту кормів УААН, втрати сухої речовини під час силосування кукурудзи в молочній стиглості становили 17 %, молочно-восковій - 14,1, восковій -11%. У дослідах Інституту зернового господарства УААН кукурудза ранніх фаз стиглості містить до 4 % цукру, при бродінні якого утворюється надмірна кількість органічних кислот. Крім того, кукурудза з підвищеною вологістю втрачає багато білків, вуглеводів, органічних кислот, каротину, хлорофілу, макро- та мікроелементів. Втрата цукру і кислот, особливо молочної. Порушує процеси бродіння, створює умови для розвитку гнильної і маслянокислої мікрофлори, погіршує якість силосу.
На початку молочно-воскової стиглості зерна вологість кукурудзи становить 70-74 %, втрати сухої речовини збільшуються до 12-13 % і силос підкислюється. Надлишок води перекислює силос і збільшує втрати до 16-20 %. Частина сухих речовин (близько 5 %) втрачається, витікаючи з соком.
Одним із шляхів регулювання вологості сировини з підвищеним вмістом вологи є попереднє підв'ялення зеленої маси, додавання сухих подріблених кормів, що майже в два рази зменшує втрати поживних речовин і знижує кислотність силосу. Співвідношення між культурами з підвищеною вологістю та грубими кормами визначається за квадратом Пірсона.
Збирання урожаю доцільно проводити при наявності вологи в стеблі 65...70%. У разі силосування більш сухої сировини будуть створюватись умови для повітряних ям, які змінімалізують анаеробне силосування й підсилюють аеробне бродіння. Крім того, сухі ядра зерна сприяють розвитку тенденції меншої перетравності корму.
Для визначення найбільш оптимального строку збирання кукурудзи на силос важливе значення має вивчення динаміки нагромадження врожаю в фази росту й розвитку, хімічного складу, загальної продуктивності та поживності.
Приріст зеленої маси кукурудзи продовжується до початку молочної стиглості зерна. Найбільший приріст зеленої маси кукурудзи спостерігається між фазами 14-16 листків - цвітіння - формування качанів і зерна. До кінця цього періоду врожай зеленої маси однієї рослини досягав 75-80 % від максимального, який був на початку молочної стиглості зерна. Починаючи з молочної стиглості зерна, вага зеленої маси кукурудзи знижується у зв'язку з підсиханням листків нижнього і середнього ярусів. Так, вологість зеленої маси у фазі молочної стиглості зерна становила 81 %, а в повній стиглості - 59,2 %. Отже, близько половини врожаю сухої речовини (45-50 %) кукурудза нагромаджує за рахунок росту і розвитку качанів та зерна.
Поживність силосу залежить від умов вирощування, морфо-біологічних особливостей гібридів та строків збирання. У виробництві урожай кукурудзи на силос визначають за зеленою або повітряно-сухою масою, проте це не відповідає продуктивності і поживності корму.
Поживність кормів тим вища, чим більше в них сухих речовин і менше клітковини. Таким чином, продуктивність кукурудзи на силос необхідно оцінювати з урахуванням хімічного складу сухої речовини. Дослідженням Інституту кормів УААН встановлено, що вміст клітковини в сухій речовині кукурудзяного силосу коливається від 18,8 до 35,5%, перетравність органічної речовини - відповідно від 77,8 до 60 %, а поживність 100 кг сухої речовини зменшувалась від 107,4 до 64,1 кормової одиниці.
Поживність сухої речовини силосу за вмістом клітковини розраховують за формулою:
П- 158-2,7 х К,
де П - поживність сухої речовини, к.о.;
К - відсоток клітковини в сухій речовині.
Відповідно до строків збирання кукурудзи на силос змінюється не лише загальний урожай, але й вихід кормових одиниць з га, а у з в'язку з неоднаковим хімічним складом зеленої маси та віком рослин значно змінюється перетравність і поживність силосу (табл. 2).
Таблиця 2
Поживність силосу залежно від строків збирання
Збирання у фазу
| Вологість силосу, %
| Вмісту сухій речовині, % | Перетравність органічної речовини, %
| Кормових одиниць в 100 кг | ||
клітковини | БЕР | силосі | сухій речовині | |||
Формування зерна | 79.7 | 27.1 | 48.8 | 68.0 | 146.5 | 81.2 |
Молочна стиглість зерна |
|
|
|
| 21,3 | 89.9 |
Молочно-воскова стиглість зерна | 72.4 | 24.6 | 55.1 | 72.7 | 26.0 | 94.3 |
Воскова стиглість зерна | 70.0 | 23.0 | 56.7 | 73.7 | 28.7 | 95.7 |
При ранніх строках збирання кукурудзи, крім значного недобору поживних речовин, силос буває з великим вмістом вологи, органічних кислот і погано поїдається тваринами.
Таким чином, кукурудзяний силос, заготовлений в фазу воскової стиглості зерна, містить не менше 30% і більше сухої речовини. Енергетична цінність 1 кг такого корму складає 0,25...0,30 корм, од., а вміст перетравного протеїну сягає 12... 15 г. Використання силосу, заготовленого в фазу воскової стиглості зерна, підвищує забезпеченість потреби тварин в енергії на 15...20% за рахунок поживності зерна кукурудзи, що, в свою чергу, дозволяє відповідно зменшити витрати концентратів у раціонах молочної худоби без зниження продуктивності. Слід врахувати і те, що кукурудзяний якісний силос можна отримати як з кукурудзи оптимальних строків збирання, так і з маси більш пізніх фаз розвитку (тобто сухостебельної), завдяки консервантам. Особливо ефективний кукурудзяний силос високої якості при годівлі високопродуктивних корів, оскільки він здатний повністю забезпечити потребу їх в енергії. У Франції широке використання високоякісного силосу дозволяє економити понад 500 кг концентратів на корову в рік з продуктивністю 6000 кг молока.
С.П. ТАНЧИК, -доктор с.-г. наук професор, ВАМОКРІЄНКО-канд. ст. наук, І.М. СКАЛІЙ - канд ст. наук. Національний університет біоресурсіві природокористування України