22
октября
2009

Технологія підготовки насіння кукурудзи

Технологія розроблена для покращення післязбиральної підготовки до посіву зерна кукурудзи, в першу чергу батьківських форм гібридів, а також самозапилених ліній супереліти, еліти і вищих репродукцій.

Вона враховує біологічні особливості батьківських форм і можливості існуючої матеріально-технічної бази заводів та механізованих комплексів.

Технологія включає такі операції та режими їх виконання:

  • формування партій однорідних качанів для обробітку;
  • обмолочування качанів;
  • сушіння зерна із застосуванням диференційованих режимів (при вологості насіння до 32% температура теплоносія встановлюється в межах 40-48°С, при вищій вологості — 36-40°С) до вологості 9-15%;
  • очищення зерна від дрібних фракцій на підсівних решетах (відокремлюється 15-20% дрібного зерна);
  • розділення зерна за розмірами на 1-4 фракції (залежно від вирівняності зерна) на сортувальних решетах;
  • аналіз якості насіння з оформленням сертифіката якості;
  • довготермінове зберігання насіння при вологості 9-10% у целофанових мішках.

Випробування показали, що ця технологія дає можливість збільшити вихід високоякісного насіння на 5-8%, підвищити енергію його проростання, силу росту та польову схожість, а також зменшити витрати теплової енергії на 20-25% за рахунок повторного використання теплоносія.

Розробник
Інститут зернового господарства
49027, Україна, Дніпропетровськ, Дзержинського,14

Автори
Кирпа М.Я
 

вернуться

Перезвоните мне!