Збудниками хвороби є гриби роду Fusarium Lk.
Хвороба проявляється на качанах, починаючи з фази молочно-воскової стиглості зерна. Діагностичними ознаками фузаріозу є утворення нещільного білого або блідо-рожевого нальоту на початках і їх обгортках. Зерно з уражених качанів втрачає природний блиск, відрізняється щуплістю та рожевим кольором внаслідок наявності міцелію грибів. Розвиток фузаріозу може тривати і в період зберігання зерна.
Інтенсивному розвитку фузаріозу сприяє температура вище 20 °С, підвищена вологість повітря і часті опади, ослаблення рослин абіотичними факторами. В першу чергу грибами заселяються пошкоджені шкідниками або птахами ділянки качана. Основне джерело інфекції - уражені післяжнивні залишки кукурудзи, особливо обгортки качанів і зерно на яких фузаріум продукує велику кількість конідій, здатних розповсюджуватися вітром на значні відстані і вражати нові рослини.
Шкідливість хвороби:
Фузаріоз качанів призводить до зниження врожайності, погіршення його кормових, харчових та посівних якостей. В ураженому фузаріозному зерні накопичуються небезпечні токсичні речовини - фузаріотоксини. Вони можуть проявляти мутагенну, канцерогенну, імунодепресивну дію, а також визивати алергічні реакції. При використанні такого зерна в харчових або кормових цілях воно може стати причиною отруєння людей і тварин, тому вміст токсинів у зерні регламентується стандартами.
Захисні заходи:
- Протруєння кукурудзи;
- Дотримання сівозміни. Розвитку фузаріозу сприяє розміщення кукурудзи по зернових колосових попередників і кукурудзі;
- Знищення післяжнивних залишків. Розвитку хвороби сприяє система no-till, поверхневий обробіток грунту і не глибоке закладання рослинних залишків;
- Застосування фунгіцидів;
- Своєчасне збирання врожаю з наступним сушінням зерна.